A leveleki Tóparti Kulturális és Sport Egyesület bemutatása

Nyomtatóbarát változat

                Az egyesület neve: Tóparti, mert a fő tevékenységünk a táborozás legtöbbször tó (folyó) partján történik. Kulturális és Sport, mivel a táborban ilyen tevékenységeket folytatunk, és pályáztunk is már hasonló céllal –igaz, akkor keveset kaptunk- melynek keretén belül egy tolókocsis erdélyi fiút hívtunk különleges sportjátékot tanítani a gyerekeknek, valamint egy újabb alkalommal gitárművészt és egy operaénekes táboroztatónkat láttunk vendégül, akik dalokat tanítottak.

                Az egyesület 7 éve alakult, azzal a céllal, hogy, beteg, sérült, állami gondozott vagy hátrányos helyzetű embereket tudjon táboroztatni, vagy kellemes programokat biztosítani számukra. Vezetői: Rózsahegyi Erzsébet és Ákli Márton. Már 14 éve hagyomány nálunk ez a táboroztatás, aminek mindig nagy sikere van. Aki egyszer eljön, mindig visszavágyik. Itt megfeledkeznek gondjaikról, betegségükről, sok szeretetet kapnak, és adnak is. Igazi feltöltődés számukra és a kísérők számára is. A táborok helyszínei eddig Levelek és Dombrád voltak. Eleinte közadakozásból, jószándékú emberek, vállalatok, hivatalok (Levelek, Besenyőd Önkormányzata) hozzájárulásaikkal táboroztattunk. Négy alkalommal azonban, már bált szerveztünk, melynek bevételéből és egyéb támogatásból mind a két helyszínen tudtunk tábort indítani, sőt 30-30 állami gondozott gyereket is meghívtunk egy-egy napra, közös játékra, fürdőzésre.

                Miért vonzó és különleges a mi táborunk?

Az ország különböző részeiről érkeznek hozzánk a táborlakók (Szeged, Budapest, Eger, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Orosháza, Miskolc, Nyíregyháza, Baktalórántháza, Besenyőd) vannak törzsvendégek, akik minden évben visszatérnek, alig várják, hogy jöhessenek, de állandóan találkozunk újakkal is. Egyre nő azoknak a száma, akik szeretnének részt venni a táborainkban. A csoport összetétele vegyes: különböző betegséggel élők, (mozgás –látás - hallás – értelmi sérültek), különböző korosztály képviselői (2-60 évesig,) hamar összekovácsolódnak. Olyanok vagyunk, mint egy nagycsalád. Itt mindenki tudja a feladatát. Kicsik és idősebbek is ott segítenek, ahol tudnak. Ha valaki közülük sikert ér el, örülnek, drukkolnak neki. Ha pl. egy tolókocsisnak sikerül néhány lépcsőn felkapaszkodnia, mindenki megtapsolja. Rendkívül őszinték hálásak mindenért. Ha meghalják, hogy egy idős néni milyen szeretettel sütötte nekik a kalácsot, vagy küldött gyümölcsöt, csillogó szemmel köszönik meg. Semmiért nem zúgolódnak, nem elégedetlenek. Sok fiatal, aki mindent megkap, tanulhatna tőlük.

                Mi ad nekik erőt?

A hitük. Ők legtöbben vallásosak. Misu, a látássérült fiú pl. nem egyszer elmondta a reggeli napköszöntőben, hogy őt szereti az Isten, s biztos látja fentről, hogy milyen szépen énekelünk.

                Kik a kísérők!

Itt csak olyanok vállalják ezt a feladatot, s jönnek vissza évről évre, akik szívükön viselek a másik ember sorsát, akiknek természetes az, hogy önként minden ellenszolgáltatás nélkül, éjjel-nappal vigyázzanak, a beteg társaikra. Mindenben segítik, és próbálnak nekik örömet szerezni. Szerencsére mindig akadnak ilyen fiatalok, akik a szabad idejükben nem a maguk szórakozásával foglalkoznak, hanem másokon segítenek. Ők a névtelen hősök. Minden tiszteletet, köszönetet megérdemelnek. Az ő lelkiismeretük biztosan nyugodt, mert tudnak adni másoknak, s nem fordítják el a fejüket, ha bajbajutott embert látnak.

Milyen programokat biztosít ez a tábor?

Van egy kötött része: a reggeli „Napköszöntő”(ima, ének a nap sikeréért), este pedig a „Napzárta”(itt értékeljük a nap eseményeit) mindenki elmondhatja, mi volt jó, vagy rossz. Sokszor csodálkozunk azon, hogy a sérült társaink jóval több apróbb dolgokra odafigyelnek, mint mi egészségesek. Evések előtt és után ima ének van. A nap többi részében az időjárástól függően szervezzük a programokat (kézműves, sport játékok, ügyességi versenyek, kirándulás, fürdőzés). Egyszer béreltünk kisvonatot, s végigjártuk a szomszédos falvakat, természetesen énekelve. Egyik évben még a traktorozást is kipróbálhatták. Ha a tábor ideje alatt koncert volt, akkor oda is eljutottunk. A táborozók, akik először vettek részt ilyen programokban, mindig úgy tértek haza, hogy szeretnének jövőre is eljönni.

Az adventi forgatagba is bekapcsolódtunk, a sérültek vagy segítőik ajándékaival. Olyan céllal szerveztük a bált, hogy aki ide eljön, szórakozik, közben egy távolabbi nemes ügyet is támogat. Reméljük, hogy a filmet látva belátják érdemes volt eljönni, s nem rossz helyre kerül az adományuk. Hálásan köszönünk mindent.


 Ha nyár, akkor „fogyis” tábor!

A leveleki Tóparti Kulturális és Sport Egyesület már 7 alkalommal szervezte meg számukra ezt az egy-egy hét nyaralást. A táborozók közül sokan már „családtagként” érkeznek a táborba, Ők egész évben erre a hétre készülnek: (Megyünk nyáron „fogyis” táborba!)

Általában 30-35 fő vesz részt táborunkban, ahol már az utazás is egy külön élmény, főként a kísérők számára, hiszen a gyerekeket - fiatalokat az ország különböző részéről szedegetjük össze; (Szeged, Békéscsaba, Szarvas, Hódmezővásárhely, Pest, Eger, Törökbálint, Újfehértó és persze a helyiek: Levelek, Besenyőd, Napkor.) Így, az autóknak a megpakolása, tolószékek biztonságos szállítása és a táborlakók kényelmének biztosítása hatalmas feladatokat ad a kísérőknek.

A tábori életünk kicsit más, mint amihez mi „egészségesek” hozzászoktunk. A reggeli előkészületek több időt vesznek igénybe. Egyetlen étkezés sem múlhat el ima nélkül. Reggeli után egy közös napköszöntőt tartunk ahol egy-egy táborozó néhány gondolatát megosztja velünk, ezeket közös énekléssel zárjuk le.

Minden napra változatos programok sokasága várt minket. A kézműves foglalkozáson a gyöngyfűzést még a vakok is kipróbálhatták, és szebbnél szebb nyakláncok és karkötők készültek az ügyes kezek alatt. Sokan úgy gondolják, hogy a vakon, kerekesszékben vagy a félig lebénulva, szinte semmire nem képes az ember. Sokan kikerülik őket az utcán is ha szemben jönnek velük. Táborainkban ezt a gyerekek- fiatalok a sorversenyeken, ügyességi vetélkedőkön cáfolják meg.

A legnagyobb sikert évről-évre a „mindenes foci” aratja. Mi kísérők kézzel - lábbal igyekszünk megszerezni a labdát, kék-zöld foltok árán is, majd az egyik gyereknek átadva Ők hatalmas gólokat dobnak, rúgnak, gurítnak.

A tábori életet még inkább feldobja, amikor vendégek érkeznek köreinkbe. Eddig minden évben 30-30 állami gondozásban nevelkedő gyerek látogathatott el hozzánk. A kezdeti nehézségek ellenére, felejthetetlen sorversenyben vettünk részt. Még a problémásabb tinédzser fiuk is segítettek a tolószékesek ellátásában, segítették őket a versenyek alatt. A közös ebéd után a Tisza hűsítő habjai vártak ránk. Este mindenki felejthetetlen élményekkel tért haza, voltak, akik nem is akarta elmenni, inkább bevállalták volna az esti fürdetést is, csak maradhassanak még köztünk.

Ugyan csak felpezsdíti a táborozók életét, amikor egy-egy támogatónk ellátogat köreinkbe, de talán azt is mondhatjuk, hogy a táborozók tették szebbé, élményekben gazdagabbá a támogatóink hétköznapjait. Ilyenkor egy dallal vagy verssel megköszönjük nekik a segítségüket, hiszen az Ő támogatásaik nélkül egyetlen tábort sem tudnánk megszervezni.

Azokat az estéket, amikor bográcsban főztünk, szintén támogatóink felajánlásaival és az Ő segítségükkel tudtuk megvalósítani. Ilyenkor minden táborlakó kevert egyet-egyet a bográcsban, és ettől még finomabb lett a lecsó vagy a slambuc, még akkor is, ha egy kicsit szétfőtt.

Minden napunkat napzártával fejezünk be ahol körben leülünk, és mindenki elmondja az aznapi legjobb élményét. Közöttünk járkálnak egész héten a „kis angyalkák” is. A tábor első napján mindenki kihúzott egy nevet, akinek a titkos angyalkája lett. Ezt a valakit kellett egész héten meglepni különböző általunk készített kis emlékekkel vagy éppen egy adag kedvességgel. Az angyalkák leleplezése a táborzárás estéjén történik, ezen az estén ez az egyetlen dolog, aminek a gyerekek-fiatalok örülni tudnak és jókat kacagunk közben. De ezután jön a búcsú!!!  Ami sok-sok könnyel-sírással jár! Volt egy fiatal fiú köztünk, aki térden állva könyörgött és imádkozott, hogy jövőre újra velünk táborozhasson…

                                                                                                                                             Rózsahegyi Tünde és Ákli Márton

                                                                                                               egyesületi vezetők

Hírek

Aktuális hírek

 • 2015/02/26 - 13:56

  Levelek Nagyközség Önkormányzata

  2015. március 8-án (vasárnap) 16,30 órakor

  a Leveleki Váci Mihály Művelődési Ház és Nagyközségi Könyvtár nagytermében

  NŐNAP

  alkalmából ünnepi műsort szervez, melyre sok szeretettel meghívom.

 • 2015/02/26 - 13:54

  A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája

  2015. március 6-án (péntek) 16,00 órakor

  a Leveleki Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár emeleti kistermében

 • 2015/02/25 - 18:49

 • 2015/02/24 - 15:44
 • 2015/02/23 - 17:03
 • 2015/02/20 - 11:34

  Termek bérelhetőek a művelődési házban! A Leveleki Váci Mihály Művelődési Ház és Könyvtár ebben az évben is várja azon ügyfeleit, helyi lakosokat, más településekről érkezőket, akik termet, termeket szeretnének bérelni!... képek

 • 2015/02/19 - 11:15

  Zajlik az élet a sportegyesület berkeiben, nem csak a sportolással, hanem a fejlesztésekkel kapcsolatosan is. Ezekről a dolgokról Király Ferenc, a sportegyesület szakosztály vezetője adott tájékoztatást.

  Milyen esemény zajlik éppen?

 • 2015/02/17 - 16:36

  Tisztelt Leveleki Lakos!

  Levelek Nagyközség Önkormányzata tájékoztatót tart a 2015. március 1-én kezdődő

  közmunka programokról.

  A tájékoztató időpontja:

  2015. február 18. (szerda) 17,00

  Helye:

 • 2015/02/17 - 16:26

  A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. évben jelentős mértékben átalakul. Az átalakítást érintő fő szabályozási elemek 2015. március 1-jén lépnek hatályba.

   

 • 2015/02/17 - 14:36

  Képek

  A horgászegyesület tagjai most nem a tóparton találkoztak, hanem évzáró taggyűlésüket tartották a Művelődési Házban. Az időpont 2015.02.14. délelőtt 9 óra. Ekkor a megjelent létszám alapján még nem voltak határozatképesek, így fél órával el kellett a kezdés időpontját halasztani, ami így a törvények szerint létszámtól függetlenül határozatképessé válik.

  Egyperces néma csönddel emlékeztek a tavaly elhunyt tagtársaikra. A kiküldött meghívókon ismertetett napirendi pontok alapján kezdték el a gyűlést. Tokaji Imre, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, horgászokat, kiemelten Fesztóry Sándort, a Megyei Horgászszövetség igazgatóját, és gratulált a Magyar Országos Horgászszövetség alelnökévé választásához. Beszámolt a 2014. évi munkájukról, amit a vezetőség a lehetőségeihez képest teljesített. 4 vezetőségi és 3 rendkívüli gyűlést tartottak, ahol mindig higgadt és átgondolt döntéseket hoztak. Normalizálódtak az Önkormányzattal való dolgaik, annál is inkább, hogy egy vezetőségi tagjuk, Kerekes András képviselőtestületi tag lett. Nagy számmal bővült a taglétszámuk, részt vesznek a település rendezvényein, és több horgászversenyen is a megye területén. A sok jó után elmondta, hogy az apagyi oldalon levő közlekedés és parkolás még megoldásra vár, a leadott fogási naplók hiányos vezetése akár büntetést is von maga után.

  2015-östervekről röviden: a tisztasági nap április 11-én lesz, az önkormányzati rendezvényeken való részvétel, a gyermek horgásztábor rendezvény beindítása, horgászversenyeken való részvétel, és a házi horgászverseny megrendezése. Ígéretet kaptunk Polgármester úrtól az önkormányzat tulajdonában lévő tóparti kis terület egyesületi használatba vételére, illetve egy stéget is kapunk hozzá. Szeretnénk a társadalmi halőr tanfolyamra egyesületi tagokat beiskolázni, ezzel is segítve a halőrök munkáját.

  Kerekes András gazdasági beszámolója következett. Az előző évekhez képest szép évet zártak, a taglétszám bővült, így a bevétel is szépen alakult. Tételesen beszámolt a bevétel – kiadás arányáról, amivel a tagok szemmel láthatóan elégedettek voltak. A 2015-re tervezett költségvetést nagy vonalakban vázolta: a megszokott kiadásokon kívül a tanfolyam- és vizsgadíjra is különítenek el. Többször felvetődött már a pénzdíjas horgászverseny, amivel az idén megpróbálkoznak. Az önkormányzattól kapott telken szeretnének egy irodahelyiséget kialakítani, és pályázatot benyújtani.

  Mezősi Pál hozzászólásában felhívta a vezetőség figyelmét a törvényi változásokra. Örömmel hallgatta beszámolókat, amivel ő részben elégedett. Meghatározó szerepe van a vezetőségnek, a tagok aktivitását hiányolja, nagyobb összefogásra kéri őket, ezáltal segítve az egyesület vezetését. A horgászoknak ahhoz, hogy horgászhassanak, az alapvető szabályokat ismerniük kell. Örömmel tapasztalja az egyesület vagyoni gyarapodását, a pályázattal kapcsolatban javasolja egy rendkívüli közgyűlés megtartását, a tagok hiteles tájékoztatása céljából.

  Tokaji Imre kérte a tagokat az adójuk 1 % -ának felajánlására. Gyula Szabolcs, az egyesület titkára a házirenddel kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Egy pontban történt változás, konkrétan etetőhajó használata tilos, ebből volt egy félreértés az elmúlt év során. A másik pont az amur kérdése, mi a tározón az amurt nemes halnak tekintjük. Még egy módosítás április 1-től október 31-ig péntek, szombat, éjjel-nappali időszakban élő csalit be lehet vontatni harcsahorgászatra, a halőrrel való egyeztetés után. Ismertette az árakat az engedélyekkel kapcsolatban. A 12 000 forintos heti jegy csak nappali horgászatra szól.

  Borsodi László polgármester úr szerint egyre jobb a kapcsolat az önkormányzat és a horgászegyesület között. Az elnökség javaslatát a képviselő testület elfogadta, a szakmai érdekeket figyelembe véve fogadták el a helyi horgászrendet.

  Röviden hogy alakultak az elmúlt évek bevételei? Az országban a belvízzel küszködnek, mi azzal, hogy nincs elég víz. Tavaly teljesen fel volt töltve a víztározó, örülnénk neki, ha legközelebb megtisztelne bennünket a Fetivizig képviselője, évek óta nem voltak jelen. Az emelkedő taglétszámnak köszönhetően nőtt a horgászatok és az eladott területi jegyek száma. Folyamatosan nő, és legjobban a napi jegyesek száma növekedik, ami jelentős bevételt generált az önkormányzatnak. A területi engedélyek és a jegyárak a bevételnek szinte a felét teszik ki. Sokan jönnek ide, aránylag rend van a tározón, bár még akadnak kisebb gondok, amit igyekszünk megoldani. Az önkormányzat a halászati joggal nyereségesen működött.

  Rákérdeztek az apagyi bejáró rendbe rakására, mivel az szinte megközelíthetetlen. A halőrök jelezték, hogy traktorral van tönkre téve az út. fel kellene venni a kapcsolatot az apagyi önkormányzattal, hogy rakassa rendbe. Fesztóry Sándor tartott tájékoztatót a horgászat szabályairól, ami nem régen változott, a halvédelmi és hal gazdálkodási bírságokkal kapcsolatos változásokról. Mi a horgászat, a horgászkészség, ki horgászhat, milyen engedély szükséges hozzá. Ki jogosult mindezeket ellenőrizni, mennyi halat lehet elvinni? Ismertette a horgászatra vonatkozó speciális szabályokat, és a szabályokat megsértőket milyen összegű büntetéssel lehet súlytani.

  Rövid szünet után Jurkó Attila a FB. elnöke a halfogó versennyel kapcsolatos terveket ismertette, amit a vezetőség előzőleg már megbeszélt. Nagyobb ellenőrzés alá vonják a horgászokat, a halőrök bevonásával, hogy minél jobban meg tudják óvni a halállományt.

  Kató Rudolf az FB. egyesületi elnöke beszámolt az elmúlt évi intézkedésükről, amit egy horgásztársukkal szemben kellett alkalmazni, aki az ellenőrzés folyamán megsértette a házirendet.

  Az FB. tagja Iván Sándor betegsége és korára való tekintettel lemondott. Tokaji Imre megköszönte a több évtizedes munkáját, és Fesztóry Sándor emlékéremmel és oklevéllel jutalmazta mindezért. Új vezetőségi tagot választanak helyette, két jelölt volt, akik közül az egyik jelöltségéről lemondott, így az új FB. tagja lett Berényi Imre. Ezután hozzászólások következtek a horgászás megkönnyítése érdekében az egyesület tagjaitól, ötletek a horgászjegy árusításával kapcsolatban, a szociális helyiséggel, annak tisztántartásával szembeni alapvető igényről, a 70 éven felüli horgászok kedvezményes díjáról. Hétfőtől lehet váltani a területi engedélyeket az önkormányzatnál. A közgyűlést bezárták, majd sikeres évet kívántak, bő halfogásban mindenkinek!


  2015. február 14-én a művelődési házban a Horgász Egyesület megtartotta éves taggyűlését. Az elmúlt év eseményeiről, illetve az újév terveiről, cselekvéseiről, szabályváltozásokról Tokaji Imre az egyesület elnöke beszélt korrekten...

 • 2015/02/14 - 13:26

  Képek / Videó

  2015. február 12-én Városok Hálózata címmel ifjúsági szakmai konferencián, illetve projektindító eseményen vettünk részt a megyei könyvtárban leveleki fiatalokkal, ahol a művelődési házunkat, az IKSZT-t képviseltük. Bár Levelek nem város, de úgy érezzük, "helyünk" volt a konferencián, mert a működő ifjúsági szervezetünk számos ponton valósít meg a településünkön mérhető ifjúságsegítő tevékenységet...

 • 2015/02/11 - 17:17

  Időpont és hely:  2015. február 18.-a szerda, 17:00 óra.

  LEVELEK, Ady E. u. 1. „MŰVELŐDÉSI KÖZPONT”

   

  Program:

  1./ Megnyitó: Putnoki Gábor (Erex Trade Bt. ügyvezetője)

 • 2015/02/11 - 14:46
 • 2015/02/11 - 08:46

 • 2015/02/09 - 15:49

  Képek

  Polgármester úr tartott tájékoztatást a meghívott vendégek számára.

 • 2015/02/09 - 15:13

  Képek

   A 2015-ös évre az imahét témáját a brazíliai keresztények készítették elő, aminek mottója Jézus kérése a samáriai asszonyhoz „Adj innom”.

 • 2015/02/03 - 08:30

  Képek

  Településünkön a Nemzeti Művelődési Intézet regionális irodájának megkeresésének nyomán három alkalomból álló szakmai műhelyt szerveztünk a művelődési házban, melybe leveleki fiatalokat vontunk be...

 • 2015/02/02 - 17:15
 • 2015/01/29 - 08:19

  Mint minden évben, most is ünnepélyes formában zártuk az évet december 29-én.

  Megtisztelték gyűlésünket községünk vezetői, a Polgármester Úr, az Alpolgármester Úr, a Kultúrház igazgatója, valamint az egyik sofőrünk, aki a kirándulásokon busszal vitt bennünket.

 • 2015/01/27 - 08:28

  Képek

  2015. január 22-én, csütörtökön 14 órától önkormányzati rendezvény keretén belül megünnepeltük a Magyar Kultúra Napját...