Magyar Kultúra Napja 2013 - Borsodi László polgármester köszöntője

Nyomtatóbarát változat

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Levelekiek!

Azért gyűltünk most össze, hogy együtt emlékezzünk meg a magyar kultúráról, hagyományainkról, évezredes értékeinkről. A Magyar Kultúra Napja nem tartozik az úgynevezett piros betűs ünnepek közé, de 1989 óta, mióta bekerült az ünnepi naptárunkba, egyre hangsúlyosabbá válik. Nem véletlenül éppen január 22-én tartjuk ezt az ünnepet, hiszen ezen a napon tisztázta le végleges formájára Kölcsey Ferenc legszentebb nemzeti énekünknek, a Nemzeti Himnusznak a szövegét Szatmárcsekén 1823-ban. Gyakorlatilag azt is mondhatjuk, hogy a Magyar Kultúra Napja a Himnusz születésnapja.

Ma már az egyesült Európa részesei vagyunk, de mindettől függetlenül meg kell őrizni identitásunkat, önálló kultúránkat, amely bátran állíthatom, hogy gazdagságában, sokszínűségében a világon egyedülálló, és éppen ezért a magyar kultúra gazdagabbá teszi Európát, gazdagabbá teszi a világot. Itt az idő, hogy megmutassuk saját értékeinket, tudásunkat, rátermettségünket Európának, és azt, hogy több évezredes hagyományainkkal és kultúránkkal érdemesek vagyunk a figyelemre, és bizony van helyünk a világban.

Tehát mindezeket összegezve ki kell mondanunk, amellett, hogy nyitottak vagyunk az új gondolatokra, és megpróbálunk megfelelni a világ új kihívásainak, mégis szemünk előtt kell tartani a nemzeti hagyományainkban rejlő erőt, új energiákat kell pumpálnunk a nemzet testét tápláló gyökerekbe, hogy a magyarság fáján új és egészséges rügyek fakadhassanak.

Ez a Magyar Kultúra Napjának igazi mondanivalója.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Hírek

Aktuális hírek